Yapay Zeka Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Teknolojinin hız kesmeden ilerlediği yüzyılımızda yapay zeka teknolojisi hakkında bilinmesi gerekenler giderek önemli oluyor. Sıradan teknolojik gelişmelerin çok daha ötesinde benzersiz yenilikler yaşanırken bunların hayal bile edilmesi çok kısa bir süre önceye kadar mümkün değildi. Hemen her alanda gördüğümüz yapay zeka sistemleri bizleri kendine hayran bırakıyor. Birçok farklı sektörde çok daha hızlı ve pratik olmayı sağlayan yapak zeka teknolojisinin nelere sahip olduğunu görmek ister misiniz? En temelden başlayarak esrarengiz bir serüvene birlikte başlayalım.
Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?
Öncelikli olarak Yapay zeka teknolojisi, insanın yaptığı görevleri gerçekleştirmesi adına yeni girdiler sayesinde uyumlu hale gelen sistemlerdir. Burada öne çıkan kavramlardan bir tanesi deneyimler olurken aynı zamanda toplanan verilerde büyük öneme sahiptir. Her ne kadar insan zekasını taklit etme çabası olsa da yapay zeka teknolojilerinde verilerin rolü hayatidir. En farklı detay ise şüphesiz ki kendilerini yenileyebilen ve geliştirebilen sistemler topluluğu olmasıdır.
Yapay zeka teknolojisi ile bugüne kadar gelmiş tüm teknolojik evrelerin en büyük farkı nedir sorusu akıllara geliyor. Temel anlamda bunu cevaplandırmak gerekirse insan zekasını taklit etmesi diyebiliriz. Çünkü salt bir taklit durumu söz konusu değildir yapay zekada. Kopyalama eylemi haricinde gözlem yaparak belirli parametrelere göre tepki verme sistemi bulunur. Bundan dolayı da birçok kişi için yapay zeka teknolojisi tam anlamıyla bir tehdittir. Ancak hakkında çok fazla bilinmesi gerekenler olan yapay zekanın kullanımı aslında bir devrim başlangıcıdır.
Geçmişten Geleceğe Yapay Zeka Teknolojisi
İlk olarak 1956 yılında “yapay zeka” terim olarak ortaya çıkmakla beraber günümüzdeki tanımı elbette çok daha geniştir. Günümüzde popüler olmasının sebebi veri hacimlerinin artması ve algoritmatik hesaplamaların fazlalığından gelir. Bu sayede çok farklı alanlarda yapay zeka teknolojisini kullanmak mümkündür. İlk dönemlere baktığımızda ise problemler çözme ve temel anlamda sembolik hususlar için kullanımı söz konusuydu. Ancak günümüz şartlarına göz gezdirdiğimizde konuşma, görüntüleme ve verilerin tanımlanması birçok unsuru değiştirdi. Geleceğe dair tahminleri veriler ışığında yapması dahi yapay zeka teknolojisi nereye gidecek sorusunu akıllara getiriyor. Derin öğrenme ve gelişmenin bir sınırı olmadığı da şimdiden rahatlıkla söylenebilir.
Yapay Zeka Çalışma Yöntemi
Farklı öğrenme yöntemleriyle birlikte büyük ölçekli verilerin analizleriyle yapay zeka kullanımı vardır. Yineleme olan işlemlerle otomatik olarak öğrenme sağlanması da aynı verilerin başka sonuçlar doğurmasını da beraberinde getirir. Yapay zekanın kullanımına dair ortaya çıkan teknolojik unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Makine Öğrenimi: Herhangi bir ek program olmadan makine öğrenimi sayesinde yapay zeka teknolojisi, analitik modellerin otomatik oluşturulmasını sağlar.
- Yapay Sinir Ağı: İşlenen bilgiler arasında bilgi aktarım durumlarında bu ağ kullanımı söz konusudur. Farklı geçişlerle gelen verilerin bütün olarak anlam vermesini mümkün kılar.
- Derin Öğrenme Teknolojisi: Bu teknolojik devrimle beraber katmanlar sayesinde büyük sinir ağlarının kullanımı gerçekleşir.
- Bilişsel Hesaplama: Söz konusu yapay zeka teknolojisinin aslında insani bir durum oluşturmasını bu sistem sağlar. Yapay zeka görüntüleri başta olmak üzere tüm veriler, yorumlar ve tutarlı geri bildirimlerin oluşmasını bilişsel hesaplama yoluyla elde eder.
- İleri Algoritma: Karmaşık olarak kabul edilen sistemlerin düzenlenmesini sağlarkan yapay zeka çalışması sırasında daha hızlı bir şekilde verileri analiz eder. Ayrıca yine daha fazla verinin sorunsuz düzenlenmesini, senaryoların tanımlanması için ileri algoritma kullanımı vardır.
- Grafik İşlem Birimleri: Bu teknolojik işlem birimleriyle yapay zekanın yinelemeli özellikli işlemler yapabilmesi sağlanır.
Yapay Zeka Teknolojisi Neler Sağlar?
Halihazırda şirketler için olmazsa olmaz yapay zeka teknolojisi çeşitleri bulunur. Artık verilerin kullanımı önemli olurken çok daha isabetli bir şekilde hızlı analizlerle yeni projelerin geliştirilmesini sağlar. Birçok farklı araştırmaya baktığımızda yapay zeka teknolojisinden gelen analiz sonuçları, geçerlilik ve güvenilirlik açısından beklentilerin üstündedir. Bununla beraber şirketlere ve insanlığa ne gibi katkılar verdiğine de göz atabiliriz;
- İş süreçlerinin çok daha otomatik ve planlı olmasını sağlar.
- Maliyetleri düşürmesinin yanı sıra verimliliği ters orantılı şekilde arttırır.
- Satış oranlarının tahminlerin üstüne çıkmasını beraberinde getirir.
- Şirketlerin sunduğu hizmetlerin ya da ürünlerin çok daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar.
- Lojistik süreçlerinin optimizasyonunu sağlar.
- Müşteri memnuniyeti ve bağlılıklarla ilgili geri dönüşleri düzenler.
- Kişiselleştirilmiş pazarlama faaliyetlerinin tek koldan devam etmesinde önemli bir etkendir.
- Verimli ve gelişmiş iş gücü sunması da ekonomik olarak şirketleri üst klasmana taşır.
Yapay Zeka Teknolojisi İnsanlığa Tehdit Mi?
Çok daha hızlı bir şekilde sistemler ağıyla gelişen yapay zeka teknolojisi tehdit unsuru mudur? Özellikle savunma sanayinde ortaya çıkan makineleşme durumları bunu gösterebilirken burada hatalı kararlar verilmesini sağlar mı? Sektörlerin büyük bir bölümünde insanların yerini alacak makineleri tanımlayan yapay zeka, insanlığa dair bilinmezlikler taşır. Buna karşın insanlığın ne derece bir kullanımı tercih edeceği de şüphesiz ki belirleyicidir. İnsan beyni gibi verileri analiz etmesi, kendisine yorumlar çıkarması ve bunları yaparken çok yüksek bir doğruluk oranına sahip olması yapay zeka teknolojisinin korkutucu yönünü de geliştirir. Çünkü gizlilik ihlal durumları olabileceği gibi yapay zeka yarışları da yine casusluk faaliyetleri özelinde olabiliyor. Küresel anlamda bir silahlanma yarışına giderken ülkelerin yapay zekâ teknolojisinden yararlanmaması da düşünülemez. 2030lu yıllarda çok daha bambaşka bir dünyaya sahip olacağımızı şimdiden söyleyen bilim insanları varken yapay zeka teknolojisinden bağımsız bir evren artık düşünülemez.